Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
04.08.2021

Як реагувати на критику?

Скільки родинних драм і робочих конфліктів виникло через неправильну критику! Та мільйони! І все тому, що це – справжнє мистецтво, ціла наука, яка має свої правила і якій треба вчитися!

• Навчіться ПРАВИЛЬНО КРИТИКУВАТИ – без всіх оцих дошкульних «у тебе завжди нічого не виходить» і «а я ж казала, що так трапиться»!

• Навчіться ПРАВИЛЬНО СПРИЙМАТИ КРИТИКУ, просіюючи її через три фільтри і керуючись трьома правилами!

Шлях до вашого успіху – у цій статті!

завантаження.jpg

Як правильно сприймати критику і як критикувати, щоб не образити?


Ніхто з нас не ідеальний - це факт. І кожен з нас «лажав» під час виконання якогось важливого завдання. Причини були різні: забув, недоробив, запізнився, не виправдав сподівань.

І завжди у фіналі за такі «провтики» ми отримували шквал критики. Ех, неприємно! І образливо до сліз, особливо якщо ви і не дуже то й винні. Ваша реакція була миттєвою та безапеляційною -  сварка, агресія, образа. Було ж таке, признавайтеся! 

Звісно, ні до чого доброго це не привело. Конфлікти породжують нові конфлікти, образи тривають роками, стосунки зіпсовані.

Тому давайте сьогодні навчимося правильно реагувати на критику і правильно критикувати!

ЗМІНІТЬ ВЛАСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО КРИТИКИ

Уся критика, як і будь-яка інформація, отримана від контакту з іншою людиною,  по суті позитивна.  А от весь негатив, який ви схильні у ній бачити, - лише ваше особисте ставлення до ситуації.

Наприклад: ваша подруга пояснює, що  якийсь ваш вчинок може призвести до зайвих проблем у вашому житті.  

1. Якщо подруга справді хвилюється за вас і її зауваження є конструктивними, то ми можемо прислухатися до цих порад і не наразитися на небезпеку. Плюс!

2. Якщо подруга керується егоїзмом чи бажає вас принизити, ми завдяки такій критиці бачимо її істинне обличчя – і припиняємо спілкування. Бо навіщо нам така подруга? Теж плюс!

Як бачите, суцільний позитив!

ТРИ ФІЛЬТРИ КРИТИКИ

Звісно, чути негатив на власну адресу – не вельми приємно. Але коли ви уже трохи охолонете і реалістично оціните критику, радимо «просіяти» її через три важливі фільтри:

1) Фільтр користі: чи є ця критика корисною для вас? 

2) Фільтр турботи: чи хвилюється критик про ваші інтереси?

3) Фільтр важливості: чи актуальна ця критика для вас у даний момент?

Якщо бодай на одне із питань ви відповіли ствердно, отже, зауваження є конструктивним! Коли ж було три «ні» - до побачення, це деструктивний «наїзд», а не критика!

1_B0_cneLitEBSLpYlLK9YIg.png

ВІД КОГО СПРИЙМАТИ КРИТИКУ?

Проаналізуйте її з огляду трьох складових:

1. Компетентності та професіоналізму.

2. Чи бажає критик вам добра.

3. Чи критикують вас у тій формі, яка для вас прийнятна. 

І всі ці складові повинні діяти одночасно!

Наприклад: батьки критикують вас за якісь «провтики» на роботі. Ми не сумніваємося, що вони бажають вам добра і щиро вас люблять, та й критикують вони не образливо, але! – вони абсолютно нічого не тямлять у ваших робочих проблемах. Вони – не професіонали! А якщо таке ж зауваження ми почуємо з уст компетентного співробітника – тоді так, критика доцільна і її потрібно сприймати з вдячністю. 

ЯК ПРАВИЛЬНО КРИТИКУВАТИ?

1. Критикуйте якийсь вчинок, а не людину загалом.

2. Не вивалюйте на голову людині емоційну тираду, перенизану словечками «ніколи», «завжди», «постійно»

3. Не переходьте на особистості  та не випоминайте старі грішки – обговорюйте лише виключно теперішню ситуацію!

4. Критикуйте, щоб допомогти, а не самоствердитися за чийсь рахунок!

5. Спочатку похваліть, потім критикуйте, а потім знову похваліть!

6. Апелюйте конкретними фактами, аби допомогти людині не робити подібних помилок у майбутньому.

7. Хваліть при всіх, а критикуйте tet-a-tet!

ЯК ПРАВИЛЬНО СПРИЙМАТИ КРИТИКУ?

1. Не відповідайте агресією. Напад – далеко не завжди найкращий захист! Не перебивайте, не сперечайтеся, не перекладайте провину на інших! 

2. Не сприймайте свого критика як ворога. Так, звісно, вам неприємні його слова, але саме ці зауваження допоможуть вам стати кращим!

3. Слухайте і аналізуйте! Так, у перші миті це складно, але варто подумки повернутися до розмови, коли стихнуть емоції, та добряче все проаналізувати.

4. Подякуйте! Навіть якщо ви зовсім згідні з критикою, зрозумійте – людині не байдуже! Вона витратила час та власні ресурси на аналіз вашої ситуації.

how-to-give-receive-design-critique-640.png

ДЕ НАВЧИТИСЯ ПРАВИЛЬНО СПРИЙМАТИ КРИТИКУ?

Так, звісно, найкращий вчитель – це власний досвід, але якщо у вас вже доволі «емоційних синців» та набридло відчувати себе сапером на мінному полі – порадимо вам кілька корисних книжок, котрі справді допоможуть! 

1. П.Кінг. Знаю, розумію, керую собою. Внутрішньоособистісний інтелект.

У цій книзі зібрано 12 бестселерів  команди Smartreading, які змінять ваш спосіб мислення, розвинуть силу волі та навчать керувати емоціями. Адже це саме ті ключові навички, які допомагають успішно розвиватися та досягати успіху в усіх починаннях.

2. Е.Кадді Присутність. Як спрямувати свої сили на досягнення успіху.


Ця книга від відомої психологині навчить, як здобути владу над собою, досягти життєвих вершин, позбутися сумнівів у собі. Ви зможете впевнено долати перешкоди, повірите у власні сили, навчитеся не зважати на чужу думку, радіти життю й контролювати своє тіло.

3. С.Кові. 7 звичок надзвичайно ефективних людей.


Ця книга — світовий супербестселер, що змінив долі мільйонів людей.! Вона допоможе вам чітко сформулювати для себе життєві пріоритети й цілі, реалізувати закладений у вас потенціал, стати кращим у професійній діяльності та вибудувати гармонічні взаємини з оточенням, правильно критикувати та реагувати на критику.

4. Ш. Сендберг . План Б : як протистояти біді, стати витривалим і віднайти радість.


Яскрава, практична і надихаюча книжка від операційної директорки Facebook і найкращого професора Вортонської школи, авторів бестселерів № 1 за версією The New York Times! Тут ви знайдете практичні поради успіху та навчитеся впевнено рухатися життям попри всі щоденні  негаразди! 





Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність