Всі книги Рея Бредбері зі знижкою 30%. Акція діє до 28.04.24 Дізнатись більше
Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
29.06.2021

Як не «провтикати» літо? ТОП-10 порад.

Сьогодні вранці ви несподівано помітили, що у садку осипалися всі піони? Що вже закінчилася полуниця на ринку? Що ваша стрічка фейсбуку завалена чужими фоточками з відпочинку, а ви ще й не починали? Шановні, все дуже, дуже погано! З такими темпами ви знову «провтикаєте» літо – і самі будете винні! Та ще не пізно! Читайте наші поради – і це літо стане найкращим у вашому житті!

Як не «провтикати» літо? ТОП-10 порад.


Є у мене одна подруга – Маруся, мудра не за віком дівчина, яка колись сказала дуже дивну фразу: « Я починаю сумувати за літом уже 10 червня

- Але чому? Все ж найкраще лише починається!

- Це тобі так здається. Не встигнеш і оком кліпнути – як червень вж-иить ! –  і пролетить, як фура по об’їзній. Тоді липень, Івана-Петра – і серпень. А серпень – це вже не дуже і літо насправді, уже осінню пахне.

Я, правду кажучи, тоді лише скептично пирхнула, мовляв, песимістка ти, Марусю, але коли сьогодні на базарі помітила, що полуниця майже скінчилася і від червня лишився лише маленький хвостик, а я й не помітила, коли це все трапилося, то задумалася: «Таки так… Не така вже вона і песимістка. Реалістка швидше…»

 
А як же, як же розтягну-у-у-у-ути літо, щоби воно було довгим і особливим? Бо ж літо – це маленьке життя! Літо – це щорічний «пробничок» раю, аромат якого всі ми хочемо відчути на повну! 

Тож ось вам ТОП-10 порад, як не «провтикати» літо:

1. Прокидайтеся на світанку.


Дизайн без назви.png

За що я особливо люблю літо – за довгий день. А коли прокидатися разом із сонечком – він стане ще довшим! Не кривіться і не шукайте відмазок, мовляв, я і так не висипаюся. Усе справа звички насправді. Спочатку вставайте за будильником (здивуйте дорогу родину!) І ви побачите, скільки всього на світі ви встигатимете від 5 ранку до 7, коли розштурхаєте ваших домочадців! 

  • По-перше, ви побачите народження сонця, а це вже незлецький бонус для таких не зовсім жайворонків, як ви. Ви здивуєтеся, яке ж воно велике і прекрасне, а ще більше здивуєтеся, коли воно наповнить вас неймовірною енергією творення нового дня!
  • По друге, у вас нарешті з’явиться ЧАС ЛИШЕ ДЛЯ ВАС, КОХАНИХ! Коли ніхто не ниє за спиною, де його кава і куди знову заховалися шкарпетки, коли діти соплять у ліжечках, як ангелята, а не розносять хату, а ви нарешті можете прийняти ванну з піночкою чи випити горнятко кави на самоті. Спробуйте, вам неодмінно сподобається!

2. Багато ходіть пішки.

2.png

Бо коли як не зараз? Літо – найкращий час, аби пішки пройтися на роботу через ранковий парк, де щебечуть птахи і розквітають квіти. Це може стати особливим ритуалом, такою собі медитацією – помічайте дрібниці й радійте їм! От іще вчора ці пуп’янки троянди були закриті, а сьогодні  ваблять своїм ароматом! Іще вчора цвіли іриси, а нині – уже осипаються піони!

До речі, хочете лайфхак, як покращити зір?

Розповідаю: згідно з теорією психосоматики, більшість наших тілесних болячок з’являються через внутрішні, психологічні проблеми, установки, думки і навіть слова! Приміром, людина втомлена, знервована оточенням і обставинами, і озвучує: «Очі б мої цього не бачили!» А Всесвіт не розуміє ані метафор, ані не робить поблажку на поганий настрій. «Не хочеш бачити? Не питання! Буде зроблено!» Саме тому люди, які не бачать краси довкола, які не помічають її, які невдоволені своїм життям, свою роботою (бо улюблена робота – це насправді ду-у-у-у-же важливо, ви ж проводите там половину свого життя!), дуже швидко втрачають зір. 
І цьому можна зарадити!

Треба просто ПОМІЧАТИ ГАРНЕ! Радіти йому і бути вдячним. Якщо робити це регулярно, щодня, як фізичну гімнастику, зір покращиться. Пораджу вам навіть «вправу для покращення зору»:

Щодня, дорогою на роботу, пильно дивіть довкола – під ноги, на небо, праворуч і ліворуч – і знаходьте ЩОСЬ НОВЕ І КРАСИВЕ, чого ви не помічали раніше, на що не звертали увагу – та фотографуйте його. Поставте собі умову – побачити за день 5 НОВИХ І ГАРНИХ ОБРАЗІВ: голуба, що сидить у гнізді, посмішку дитини на візочку, сентиментальну бабцю, що вигулює таксу, розкішну бегонію на чужому підвіконні, закоханих підлітків тощо – бо гарного і нового насправді є дууууже багато! І гарантую, уже скоро ви знову бачитимете значно краще! А ще – станете щасливішою людиною!

3. Навчайтеся!


3.png

«Ага, ще що?! Яке навчання?! Літо ж!» – обуриться дехто із вас. І буде не правий. Бо навчання – це не нудні зошити і конспекти, а цікавий насправді процес. Та й психологи стверджують, що найкращий відпочинок – це не пасивне лежання на дивані, а зміна роду діяльності. Тож займіться цим літом чимось таким, що завжди відкладали у довгу кишеню – запишіться на водійські курси чи у школу танго, на майстер-клас із валяння вовною чи у клуб розмовної англійської. Поєднайте цікаве з корисним, «прокачайте» свій мозок і свої вміння, не дайте літу минути даремно!

4.Закохайтеся!


4.png

- Та ви що, з дуба впали?! Яке там закохайтеся! Я вже одружена тридцять років! – можуть обуритися деякі читачки. – На що це ви мене намовляєте!

- То закохайтеся у власного чоловіка (жінку).

Так, це можливо! Ні, це не страшно.  І не смішно навіть.

Подивіться на свого партнера новим поглядом. Пригадайте, коли і за що ви його полюбили. Перечитайте разом свої давні листи. Влаштуйте романтичну вечерю. Запросіть свою близьку людину на побачення!

І хтозна, а раптом саме це літо стане вашим другим медовим місяцем!?

5. Мандруйте!

5.png

І не вигадуйте «відмазок» про брак часу і грошей! Це так не працює! Не варто весь рік гарувати на двох роботах і відмовляти собі у маленьких радощах задля того, щоб купити путівку all inclusive у Туреччину і десять днів провалятися на лежаку тюленем із коктейлем. По-перше, це нудно. І по-друге, це нудно. І по-третє – так само нудно! Що ви будете згадувати «довгими зимовими вечорами»?! Бар і шезлонг? Так собі спогади…

Навіть з найменшим бюджетом можна влаштувати щось значно цікавіше! Приміром, сплав річкою на каяках. Похід з наметами в гори. Ночівлю на березі ставка з вудками і багаттям, гітарою і юшкою. Гастро-тури у Карпати. Екскурсії замками Тернопільщини і Львівщини. Кам’яна Могила, Хортиця, Петриківка

Варіантів – море! І до речі – про море! Море теж є у нас! Їдьте на здоров’я! Відпочивайте!


6. Робіть собі щодня маленьке свято!


33.png

Бо ви того варті! Бо ви – найдорожче, що у вас є! Розтягуйте це літо надовго, діліть його на дні, на години, смакуйте ним повільно і усвідомлено! Тоді воно довше залишатиметься з вами.

Балуйте себе. Радуйте себе! Не знаєте як? Та ну, ви це насправді вмієте, тільки давно не робили! Хто ж як не ви самі знаєте себе найкраще, і стовідсотково вгадаєте з подарунком собі-коханому!

Придумайте собі щоденні ритуали радостішматочок чорного шоколаду до ранкової кави, улюблену пісню у навушниках, цікаву книжку на вихідні.

Прислухайтеся до своїх бажань! Не хочете сьогодні варити вечерю? Не варіть. Забийте. Повірте, за один вечір ваші домочадці з голоду не вмруть.  Пропоную зробити невеличкий «пікнік на узбіччі» – зберіть у кошик трохи сиру,  зелені,  овочів і хлібчика, плящину мохіто або білого сухого, захопіть коцик і своїх найближчих – та й вирушайте… на балкон! Ну, це якщо у вас відкритий незахаращений балкон із гарним краєвидом. Або… на дах! Там уже точно краєвид бомбічний! І захід сонця звідти виглядатиме особливо апетитно!

7. Станьте як діти!

9.png

Упевнена, що кожен із вас із теплом згадує своє дитяче літо! Як ви гасали на роверах до глибокої ночі, разом зі шпаками окупопували крислаті черешні, харчувалися лише сонцем і черешнями, вигадували собі щодня сотні «квестів» як то збирання лісових суниць, пускання «жабок» по водяному плесі чи плетіння віночків. Станьте як діти! Навчіть своїх дітей всіх цих прекрасних і надзвичайно корисних речей! Проведіть найщасливіше літо вашого життя  разом!

8. Читайте!


7777.png

Так-так, читайте! І особливо хочу вам порадити «найлітнішого» письменника, письменника-сонцелюба Рея Бредбері та його «програмний» твір для червня-липня-серпня – «Кульбабове вино»!


Саме з цією книгою я зустрічаю кожнісіньке літо! Відкриваю іще першого червня книгу – і вкотре перечитую, п’ю книгу і літо маленькими ковточками! Саме пан Рей, до речі, навчив мене робити СПРАВЖНЄ КУЛЬБАБОВЕ ВИНО! Так, воно існує насправді і так – воно смачне!

 Отож, записуйте рецепт!

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • лимони - 2 шт.

  • цукор - 1,5 кг

  • гілочки меліси лимонної або м'яти - 3-4 шт.

  • літрова банка квіток кульбаби - 1 шт.

  • родзинки - 100 г.

Покроковий рецепт приготування:

  1. Для вина потрібні тільки пелюстки кульбаб. Тому перш за все необхідно відокремити їх від квітколожа. Це можна зробити за допомогою ножа. Притиснути пелюстки лезом і сильно смикнути за основу стебла.

  2. Покласти пелюстки кульбаб у велику каструлю і залити 4 л холодної кип'яченої фільтрованої води. Накрити кришкою і залишити на 24 години при кімнатній температурі.

  3. Наступного дня розчинити в 0,5 л окропу цукор і варити на маленькому вогні до готовності. Готовність сиропу перевіряють так: наносять краплю на гладку поверхню - якщо вона не розтікається, сироп готовий.

  4. Настій з кульбаб довести до кипіння на сильному вогні, потім зняти з плити і дати повністю охолонути. Процідити відвар через дрібне сито, пелюстки кульбаб видалити.

  5. Зрізати з лимонів цедру у вигляді спіралі, з м'якоті вичавити сік. Додати в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, мелісу, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішати, закрити марлею і відставити на 2 дні для бродіння. Після первинного бродіння цедру і мелісу видалити.

  6. Перелити рідину разом з родзинками у велику пляшку і насадити на горлечко гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залишити в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, відокремити осад. Перелити вино в пляшки, щільно закрити і прибрати в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання.

9. Харчуйтеся щасливо!


3ht.png

Ні, я не помилилася. Я саме і маю на увазі не «корисно», а «щасливо». Станьте хоч на ці три місяці гедоністами! Отримуйте насолоду від надміру смачнющостей і красивостей! Не оминайте увагою жоден сезонний продукт! З’явилася на ринку полуниця? Звісно беруть! Черешні? Неодмінно! Шпинат, базилік, руколу? Так-так-так! Не чекайте навіть, коли все це виросте на вашій грядці, це ще довго, а жити треба тут і зараз! Літо ж минає! Тому не шкодуйте собі нічого, ви варті найкращого! І найсмачнішого!

10. Купуйте собі квіти!

000.png

Бо літо – це квіти! І квіти – це літо! Я, приміром, купую улітку квіти мало не щодня – всі ці милі букетики у бабусь – бузок, волошки, ромашки, люпин, піони, іриси… Це і бабусям допомога, і мені щоденна порція доброго настрою!  Та й хто краще балуватиме вас квітами, як не ви самі!


І повірте, якщо ви виконуватимете усі 10 порад, то сьогорічне літо буде незабутнім! І якогось довгого зимового вечора, загорнувшись у плед і цмудлячи кульбабове вино, ви зі своїми рідними з усмішками на вустах згадуватимете: «А пам’ятаєш, як тоді…?!».

yutyuty.png

Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність