Всі книги Рея Бредбері зі знижкою 30%. Акція діє до 28.04.24 Дізнатись більше
Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
09.06.2021

"Ким ти станеш, коли виростеш?" – огляд дитячих книжок про професії.

Пригадуєте, як вас у дитинстві запитували: «Ким ти хочеш стати, коли виростеш?». От я, наприклад, хотіла стати далекобійницею! Уявляла, як я на величезній машині їду далеко-предалеко, попереду весь світ і нічого мені не страшно! А моя молодша сестра хотіла стати… котом! Бо, мовляв, кіт може весь день безкарно спати і нічого не робити – у нього ж ла-а-а-апки!

Та якщо серйозно, то кожне покоління завжди мало свої «топові» професії. Приміром, хлопчики, що народилися в СРСР, марили професією космонавта, розвідника й міліціонера, а дівчатка хотіли стати лікарками, вчительками і актрисами. Прийшли буремні дев’яності – й пріоритети швидко змінилися, у ті страшні часи престижним вважалося стати бандюком, фарцовщиком, попзіркою та інтердівчинкою. Але, слава Богу, і це минуло. Виросло нове покоління діток, народжене уже в незалежній, європейській, модерній Україні.  Ким хочуть стати вони, оці вільнодумні й незашорені малюки? Про яку професію мріють та як її обирають?

Як стверджує статистика, у сучасному світі хлопчики найбільше мріють стати…керівниками! Та звісно, кого ж не привабить перспектива мати багато влади, грошей і майже не працювати?) На другому місці - робота спортсмена, айтішника, прокурора, потім лікаря, пожежного, вченого і ген унизу таблиці – поліцейського.


А як щодо дівчаток? Отож, найбажаніша професія для них – це… модель! Їм здається, що це дуже просто, а головне – престижно. Потім іде професія співачки, юристки, ветеринарки, кондитерки, лікарки, перукарки і знову ж десь унизу таблиці – професія вчительки.

Чому так трапляється? Звідки беруться такі стрімкі перекоси у різні боки з кожним новим поколінням і головне – чи щасливими стають люди, які обирають професію не за душею, а за престижністю? Як не помилитися у найголовнішому життєвому виборі, бо ж робота займає 70% часу і так сумно займатися нелюбою справою!? Скільки перед нами прикладів нещасливих людей, які мучаться на ненависних роботах і лишень чекають приходу п’ятниці! А це, погодьтеся, змарновані життя та нереалізованість. Отож, як бути?

  • По-перше, говоріть із дітьми про величезну кількість усіх можливих професій, не зациклюючись на вигідності, прибутковості чи престижності! Відкрийте перед ними світ можливостей! Дозвольте змалку «приміряти» на себе ту чи іншу роль.

  • По-друге, підтримуйте свою дитину у її виборі, навіть якщо ви мріяли про іншу долю свого малюка. Адже це його життя, і йому жити далі! Станьте опорою і тихою гаванню, до якої вдячні діти завжди можуть без остраху пристати.

  • Змалечку читайте з малятами книги, у яких розповідається про різні професії, але зважайте на вік дитини та особливості цих книжок.

І саме про найкращі книги про професії для всіх вікових категорій ми зараз поговоримо.

0-2 роки

Книжки-картонки

Тут все, як люблять дітки – маленький формат, зручний для дитячої руки, заокруглені кутики, аби не ненароком не поранитися, та цупкі картонні сторінки. Ілюстрації дуже стилізовані, немає необов’язкових деталей, які лише відволікають увагу, а натомість присутні обов’язкові атрибути, пов’язані з тією чи іншою професією, як то ветеринарка тримає на руках кицю, біля неї сидить песик, на шиї у неї стетоскоп, а позаду у шафці видно ліки; перукар тримає в руках гребінець і фен, а в нагрудній кишені фартуха у нього ножиці та ін. Кожен персонаж підписаний, і – це великий позитив! – у назвах професій присутні фемінітиви.

Для тих батьків, які захоплюються раннім розвитком малюка, зокрема, намагаються виховати білінгву, тобто дитину, яка з колиски паралельно вивчає дві мови, радимо книжку-картонку «Професії + англійські слова»

Тут теж картонні аркуші, чітке стилізоване зображення представника тієї чи іншої професії (лікар, кухар, поліцейський, пожежник тощо), атрибути, пов’язані з певним фахом, та англійський переклад з транскрипцією і транслітерацією.

2-5 років

Книжки з наліпками

За допомогою цих книжечок дитина не лише вивчить основні професії (до речі, тут значно ширший вибір, з’являються такі, яких не було у книжках для найменших (ветеринар, стоматолог, балерина, тренер, аквалангіст, диригент тощо), а й подано розмаїті завдання, як то з’єднати лінії, розфарбувати зображення чи приклеїти наклейки з певними речами, пов’язаними з професіями.


Ці книжечки тренують спостережливість, розвивають уяву та дрібну моторику, готують руку до письма та закріплюють набуті знання.

Книжки-витинанки

Ці книжки-картонки дуже маленького розміру, саме для дитячої ручки, вони мають цупкі сторінки і заокруглені кутики та особливу «родзинку» - висічений  на палітурці орнамент, якого дуже приємно торкатися і який розвиває тактильні здібності та дрібну моторику рук. Також малят потішать яскраві ілюстрації з представниками різних професій та дотепні віршики.


Книжки-«подушечки»

Ви упізнаєте ці книги з трохи більшим форматом і дуже приємною випуклою палітуркою, що нагадує подушечку. Також тут крейдовані картонні аркуші і заокруглені кутики, аби дитина не поранилася під час гри. Усі ілюстрації у цих книжечках не намальовані, а виліплені з пластиліну, що розвиває творчі здібності малюка, адже він і сам після цікавого читання захоче поліпити!

Радимо вам серію «Для дівчаток», де представлені професії вчительки й перукарки. Зверніть увагу, у назвах подано слово «грається», і це правильно, адже дітки цього віку найбільше люблять «приміряти» на себе ті чи інші професії! Не вірите? Тоді пригадайте власне дитинство! Тексти у цих книжечках не прості, а римовані, це цілі віршовані історії про те, які відбувається гра у перукарку і вчительку.

 

У серії «Для хлоп’яток» є три книжечки, які познайомлять малюка з професіями пожежника, екскаваторника і водія трактора. І мусимо запевнити, ваші хлопчаки будуть у захваті від цих віршиків та пластилінових ілюстрацій! Бо ж й який хлопчик не любить «робочі» машини!?

     

 


Книжка-«подушечка» + англійські слова

Чим ця книжка відрізняється від подібної, але призначеної для діток 0-2 років? Тут є короткі тексти, які описують ознаки тієї чи іншої професії, а це значно розширює знання дитини. Також поряд із зображенням та українським текстом є напис англійською з транскрипцією та транслітерацією.

Наприклад, про балерину ми читаємо, що вона гарно танцює і її черевички називаються пуантами, а столяр робить із дерева меблі.

Але зауважимо, що всі дитячі книги – і ця, і попередні, і наступні! – потрібно читати разом з дитиною, пояснюючи їй всі особливості тих чи інших професій та відповідаючи на дитячі питання (а їх, повірте, буде багато!)

Книжки з віконечками

Ця серія науково-популярних видань подає відповіді на перші дитячі питання і допомагає засвоїти знання в ігровій формі. Вона відповідає на сотні дитячих «чому?», «чого?» і «навіщо?», розвиває дрібну моторику рук (адже малюк на кожній сторінці відкриває спеціальне віконечко, під яким прихований малюнок). Тексту тут значно більше, ніж у попередніх книжечках, матеріал ретельно дібраний, є багато деталей й цікавезної інформації.

   

Приміром, з книжечкою «Поліція»  дитина дізнається, навіщо поліція використовує проблискові маячки, що відбувається у поліційному відділку, який одяг носять поліцейські, який транспорт використовує поліція, що відбувається на місці дорожньо-транспортної пригоди, як поліція ловить злочинця і навіщо потрібні поліцейські собаки. А за допомогою рухомого керма можна буде вивчити, чого ж саме навчають аж чотири роки у поліцейській академії та які особливі риси притаманні представникам цієї професії.

Молодша школа

Дитина підросла, вона вже добре орієнтується в основних професіях і, можливо, уже навіть має конкретні мрії про те, ким хоче стати, коли виросте. Саме час купити їй книгу, яка значно розширить її світогляд і відкриє сотні нових – незвичайних! – професій. Це підштовхне малюка пізнавати усе нове, поглиблювати свої знання, мріяти і думати грандіозніше, ширше!

У величезній подарунковій книзі незвичного формату – 22*38 сантиметрів! - «Неймовірні професії, про які тобі (можливо) не було відомо» авторка Наталі Лабарр розповідає про професійних стояльників у чергах, пірнальників по м’ячики, гірськолижних патрульних, тестувальників водяних гірок, ловців велосипедів, сміттєдетективів і навіть нянь для лінивців! Так-так, це все – професії! Як і чистильники динозаврів, доглядачі лебедів, масажувальники корів та звукоімітатори.

Дотепні сучасні ілюстрації, цікава інформація, елементи гри, пояснення, як правильно вибрати професію, яка відповідає тим чи іншим твоїм нахилам і бажанням. І це дуже важливо на етапі вибору майбутньої справи життя – не зациклюватися на тому, що вигідно чи престижно, а знайти те, що ти по-справжньому полюбиш!  А якщо робота, якої тобі б хотілося, ще не існує, саме завдяки тобі вона і з’явиться!

Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність