Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
25.08.2021

5 дієвих способів позбутися стресу!

Ви почуваєтеся білкою в колесі? Причому, втомленою і нещасною білкою, яка ладна розірвати на шматки жіночку в черзі АТБ? Білкою, яка вічно заклопотана здобуванням хліба насущного? Білкою, яка не висипається і у якої інколи смикається око? Вітаємо, у вас – стрес! Але це не смертельно. Поки що, звісно. Але у нас є 5 дієвих способів позбутися стресу! Ось вони, читайте – і щасливішайте!

5 дієвих способів позбутися стресу

Чи доводилося вам бачити тополю у стані стресу, чи кішку, яка страждає від заниженої самооцінки, чи жабеня, що встало не з тої ноги і тепер бурчить на весь світ? Чи зустрічався вам дельфін, у якого задавнена депресія,  або ластівка, ображена через те, що хтось на неї криво подивився? Упевнена, що ні.  Про що це свідчить? 

Про дві речі:

   - Стреси, образи, «самонакручування» і домислення неіснуючих проблем – суто людська прерогатива.

   - Ми, люди, повинні брати приклад у «братів наших менших» і простіше дивитися на світ.

«Та як же простіше дивитися на цей вар’ятський світ, якщо кожного дня – мільйон проблем! Якщо жодної вільної хвилинки немає! Якщо чоловік вимагає вареників, син почав курити за гаражами, у доньки одні танцульки в голові, а грошей традиційно не вистачає?!»

Сподіваємося, що наших 5 дієвих способів позбутися стресу вам допоможуть!

1. Дихайте!

Отож, для початку глибоко вдихніть. Правильно, ось так. І ще вдихніть. І ще. І подихайте так – глибоко і спокійно – бодай хвилин 20. Не кривтеся скептично, мовляв, що за дурниці! Насправді дихальні практики є основою медитацій і неабияк спряють гармонізації і тіла, і духу.

Розповім вам про доволі популярну практику «дихання животом», або діафрагмальне дихання.

Як це працює? 

Потрібно максимально розслабитися і опустити свою діафрагму, щоби легені розкрилися. Глибоке діафрагмальне дихання знижує напругу, розслабляє, заспокоює та допомагає «перезавантажити» мозок. А ще «дихання животом»  сприяє змінам на гормональному рівні та  знижує рівень кортизолу!

Чи зауважили ви, що у стані стресу ваше дихання стає швидким і поверхневим? А в животі наче важкий камінь з’являється, якийсь сталевий клубок? Виштовхнуть його! Пам’ятайте, що кисень – це найкращі ліки від стресу!

Також радимо іншу дихальну вправу – «видихання стресу»:

- Сядьте у зручну позу та заплющте очі;
- Спробуйте відчути, в якій саме точці вашого тіла "засів" стрес. У грудях? У горлі? У животі? Сфокусуйте всю свою увагу на цій точці.
- Глибоко вдихайте, так, щоби ваше тіло рухалося вперед, а не вгору. Можете покласти на «місце стресу» руку і прослідкувати, як вона рухається.
- Зосередьтеся на тому, щоби повільно вдихати і видихати – і вже скоро ви відчуєте, як стрес зменшується.

Ця вправа буде особливо корисна учням і студентам перед екзаменами чи дорослим людям перед важливою співбесідою чи публічним виступом.

2. Читайте книги!

Треба купити заспокійливе, але аптека зачинена. Потрібно виговоритися подружці, але вона у відпустці. Потрібно поплакатися в жилетку, але вішак порожній…

Музика і книги працюють без вихідних, але ми це рідко помічаємо!

Британські вчені провели експеримент: учасникам створювали певні стресові умови, а потім пропонували прогулянку, приємну музику, чай чи книги. Після цього науковці перевіряли пульс та м'язовий тонус, визначаючи силу заспокійливого ефекту. 

З'ясувалося, що в 68% найкраще зі стресом боролися книги!  
Лише за 6 хвилин м'язи розслаблялися, а пульс унормовувався!

Важливо! У ході експерименту не мало значення, яку саме книгу обирали учасники, головне було – зануритися у читання з головою!

3. Висипайтеся!

У всіх складних ситуаціях завжди пам’ятайте слова Скарлет О’Хара із «Звіяних вітром» - «А про це я подумаю завтра!».

Навіть наші предки казали, що «ранок розумніший за вечір». Якщо вам потрібно вирішити якесь складне життєве завдання, а ви почуваєтеся емоційно виснаженим – зупиніться. Нічого не робіть. Лягайте спати!

- Сон має лікувальні властивості. Саме під час сну відбувається «перезавантаження» мозку і він звільняється від болючих спогадів.

- Провідний дослідник Каліфорнійського університету  доктор Волкер дослідив, що під час фази швидкого сну у мозку людини різко знижується рівень норадреналіну, гормону, що пов’язаний зі стресом. І на ранок ми прокидаємося та відчуваємо, що погані спогади втратили свою емоційну силу. Ми відчуваємо, що все не так вже й погано, і ми здатні подолати наші труднощі.

4. Бігайте!

Після 10-хвилинного бігу зменшується активність у тих ділянках мозку, які викликають нав’язливі думки, нагадують про минуле та пов’язані з клінічною депресією.

Біг стимулює ділянки центру задоволення.

Біг може бути особливою формою медитації.

Біг – природне знеболювальне!

Біг допомагає не тільки покращити настрій та послабити стрес, а й робить нас щасливішими на хімічному рівні, адже тоді збільшується рівень бета-ендорфіну, який впливає на ті ж рецептори, що й опіати, і має подібний ефект. 

5. Розмальовуйте!

Так, розмальовуйте, байдуже, чи вам 5 років, чи 45, чи 80! 

- Психологи стверджують, що розмальовування сприяє самозаглибленню, самоусвідомленню і зняттю стресу. Плавні лінії і поєднання кольорів розслаблюють мозок і діють на людину як медитація.

- До речі, іще Карл-Густав Юнг у 1916 році почав використовувати розфарбовування як техніку розслаблення

- Під час розфарбовування задіяні різні ділянки мозку – і ті, що відповідають за креативність, і ті, що керують логічним мисленням. Із кожним рухом олівця тіло розслаблюється, душу огортає спокій, і життя починається здаватися яскравішим.


У деяких країнах антистрес-розмальовки використовують як терапію в місцях позбавлення волі та лікувальних закладах. Адже це допомагає реабілітації людей, що опинилися у складних обставинах.

Розмальовки сприятливо впливають на психічне і фізичне здоров’я людини, допомагають подолати безсоння і депресію!


Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність