Купуйте неймовірні книги про кохання зі знижкою 20%! Дізнатись більше
Видавництво Навчальна книга – "Богдан" Купити електронні книги

Безкоштовно доставляємо замовлення від 300 грн - "УкрПошта" та від 500 грн - "Нова Пошта"

Новини
24.01.2022 Чому сучасні підлітки не люблять читати?

Чому сучасні підлітки не люблять читати?

Ваші підлітки не люблять читати і постійно «залипають» у смартфонах? Це вони просто ще не знайшли «своїх» книжок! Саме тих, які близькі їм за темами! А що хвилює підлітків? Звісно, стосунки з однолітками, перше кохання, булінг, проблеми з батьками та намагання стати «своїм серед своїх».

Читайте наш ТОП-10 книг для підлітків, купуйте їх у Домі книги – і ваші діти осягнуть, що вони не самотні у цьому важкому перехідному віці, що поряд – такі ж люди, і що світло в кінці тунелю завжди є!

ТОП-10 книг, від яких вони не зможуть відірватися!

Ви пам’ятаєте, як самі були підлітками? Як зависали з друзями в кафешці, чи ходили на дискотеку, чи плакали подружці в телефонну трубку, детально розповідаючи, що ВІН (Саша-Міша-Коля) сьогодні НЕ ТАК подивився у ваш бік? Думаю, пам’ятаєте. 

Ви любили тоді читати? Більшість ствердно кивне: «Так, звісно!».

А тепер пригадайте, ЩО САМЕ ви любили читати. «Кайдашеву сім’ю», «Чого ревуть воли…» чи «Молоду гвардію»? Ой, вряд чи…

Бо є кілька правил, за якими людина (і особливо підліток!) вибирає собі книгу до душі.

1.  Близькі теми. 

Це – найважливіше. Адже, погодьтеся, нудно сучасному тінейджеру читати про поневіряння кріпаків чи подвиг челюскінців на крижині.

Їх значно більше хвилюють власні переживання, властиві для цього віку:

- дружба;
- перше кохання;
- булінг;
- стосунки з батьками;
- проблеми у школі;
- страх перед невідомим майбутнім;
- взаємини з однолітками;
- самопізнання.
- дорослішання.

2. Сучасні популярні автори

І це теж важливо. Бо після прочитання книги так хочеться її обговорити з друзями! А коли всі читають Террі Пратчетта, а лише ти один – Платона, то хоч ти і найрозумніший в тусовці, та, на жаль, не найпопулярніший

3. Орієнтування на думку лідерів.  Так, всі ми у цьому віці хочемо бути як всі, «своїм серед своїх». Тому докладіть усіх зусиль, аби ваш підліток був у «правильній» компанії. Звісно, якщо ви задумалися про це лише зараз – уже пізно. Про це треба було потурбуватися років кілька тому, коли дитина лише пішла до школи. 

Але будьмо оптимістами – припустімо, ваш підліток дружить з розумними і цікавими однолітками. І якщо людина, яка є для нього авторитетом, порадить щось прочитати – це спрацює в мільйон разів швидше і краще, ніж якби цю книгу порадили ви чи Марія Іванівна

 А якщо цей «лідер думки» ще й відомий блогер – то результат вас здивує! Ваш підліток зачитає книгу до дірок!  

А тепер – тата-а-а-а-ам! – 

ТОП-10 книжок, від яких підліток не зможе відірватися!

1. Володимир Аренєв. Порох із драконових кісток.


Володимир Арєнєв – лауреат численних міжнародних премій та автор понад трьох десятків творів для дорослих і дітей. Його книги перекладено багатьма мовами світу, та найголовніше – його визнано найкращим автором фантастики для підлітків! 

Якщо ви ще нічого не читали з доробку Аренєва, то радимо почати з книги «Порох із драконових кісток», яка стала фіналістом премій «Рейтинг критиків» і «Літакцент».

Отож, про що ця книга? У невеличкому містечку Ортинськ є аномальна зона – там у землі знаходять драконові кістки, що мають магічні властивості. Але суть в тому, що перш ніж ними скористатися, кістки потрібно знешкодити. Цим даром володіє  місцева  школярка Марта, яку друзі прозвали Відьмою. 

Для чого використовують перетерті кістки драконів? – запитаєте ви. Їх підпільно додають до алкогольних напоїв і наркотиків, із них роблять отруту… Незаконна, звісно, справа, та Марті украй потрібні гроші, аби вступити до столичного університету. Адже дівчині ні на кого сподіватися – батько поїхав на заробітки, а життя з мачухою нестерпне. 

Чим усе закінчиться – читайте далі у цьому неперевершеному підлітковому фентезі!

2. Роджер Желязни. Хроніки Амбера.


У цій книзі ви знайдете все, що має бути у «класичному» фентезі: магію, війни, інтриги, змови, казкових тварин та магічні артефакти, протистояння Порядку та Хаосу, Добра та Зла.

 А ще тут є чарівні гральні карти!

Желязни, один із найуспішніших письменників-фантастів другої половини ХХ століття, створив світ Амбера за цікавою схемою. Він – безмежний і чарівний, і в ньому є  тонке переплетення світів – Тіней, створюваних єдиним реальним світом – Бурштиновим Королівством, або Амбером.

У цій книзі ви знайдете все, що має бути у «класичному» фентезі: магію, війни, інтриги, змови, казкових тварин та магічні артефакти, протистояння Порядку та Хаосу, Добра та Зла.

 А ще тут є чарівні гральні карти!

Желязни, один із найуспішніших письменників-фантастів другої половини ХХ століття, створив світ Амбера за цікавою схемою. Він – безмежний і чарівний, і в ньому є  тонке переплетення світів – Тіней, створюваних єдиним реальним світом – Бурштиновим Королівством, або Амбером.

Цикл «Хроніки Амбера» складається з 10 книг – перші 5  ведуться від імені одного з дев'яти принців Амбера – Корвіна, а останнє п'ятикнижжя  написано від імені його сина Мерліна.

Герої Желязни цікаві та живі, тут кожен має позитивні та негативні сторони, веде внутрішню війну з самим собою, вирішуючи, чи зберегти братерські стосунки та дружбу, чи піддатися спокусі влади.

3. Джаклін Вілсон. Дівчата зважуються.


Ця книжка з позначкою +13 рекомендована для дівчаток, які незадоволені своєю фігурою (і для їхніх батьків!). Адже саме в час пошуку неіснуючих недоліків нашим дітям найбільше необхідна допомога і розуміння! Вони стають такими  вразливими, коли переймаються думкою оточуючих, хочуть бути стильними і  справляти враження на однолітків.

Це повість про трьох подружок – Еллі, Маґду і Надін. В основі сюжету – «пунктик» Еллі на своїй вазі. Дівчинка видається собі надто товстою на тлі худеньких подруг, тож прирікає себе на жорстку-прежорстку дієту, яка обертається для неї справжнісінькими тортурами булімією. На щастя, Еллі зупиняється вчасно, познайомившись з дівчиною Зоєю, хворою на анорексію, яка лікується у психіатричній лікарні.

Ще у цій повісті піднято теми неповної сім’ї, підліткового бунту, розчарування у нещирих стосунках, показано важливість справжньої дівчачої дружби.

4. Тетяна Стрижевська. Кокони.


Головні героїні книги – Ангеліна, Кіра і Шуша, давні подружки, які не мають одна від одної жодних секретів. Та ніщо у цьому світі не вічне, і 11 клас готує для них чимало випробувань... Романтичній Ангеліні, закоханій у книжки і вінтаж,  доведеться покласти край аб'юзивним стосункам і розкрити сімейну таємницю. Розчарована у коханні хіпстерка Кіра зануриться у вирішення родинних проблем і нарешті  довіритися почуттям. А егоїстична «мажорка» Шуша зрозуміє,  як далеко вона може зайти, щоби отримати бажане...

 Насправді ця книга не лише для  дівчат-старшокласниць, а й для кожного дорослого, бо ж усередині нас досі живе щирий і трохи наляканий підліток…

5. Оксана Лущевська. Інший дім.


Повість «Інший дім» розрахована на підлітків 10-14 років. У ній розповідається про те, як життя може кардинально змінитися після того чи іншого вибору, який зробив навіть не ти, а твої батьки…

Головні герої книги – Поля і Артем, на собі відчули, як їхнє життя розділилося на два періоди – до і після  розлучення батьків. Перед ними важке випробування – вибудувати нові стосунки як з татом, так і з мамою. 

Прочитайте цю книгу – і дізнайтеся, чи стане для підлітків «інший дім» рідним. І чи буде підліткове кохання перепоною до змін?

6. Ніна Е. Ґрьонтверд. Абсолютно нецілована.


«Абсолютна нецілована» – це друга книга про 13-літню дівчинку-підлітка Уду Андреа Стоккгейм (сподіваємося, що першу  – «Привіт, це я!» ви вже прочитали).

Книга написана у вигляді особистого щоденника, який закривається на ключик. А ще, окрім спостережень, переживань і мрій дівчинки ми натрапимо на безліч малюнків та фотографій, як і буває в особистих щоденниках.

Сама назва книги уже підказує нам, що Уда  ніколи ще не цілувалася. І щоби не зганьбитися, вона про всяк випадок вирішує потренуватися, вибираючи у ролі манекена… дерево! Так, звучить доволі кумедно! Якби ще не зустріч під тим самим деревом із хлопцем своєї мрії…

Рекомендуємо цю книгу і всім «абсолютно нецілованим» дівчаткам, і їхнім мамам, які хочуть згадати юні роки.

7. Зірка Шевченко. Вартовий брами.


Справжній екнш і фентезі для підлітків! Головні герої книги – старшокласниця з України та її кузен-француз. Вони подорожують Піренеями та раптом натрапляють на підземну ріку Фонтесторб, течія якої зупиняється щопівгодини. Але це лише початок! Виявляється, ця річка приховує й інші таємниці, які й намагаються розгадати підлітки.

 Отож, наші герої несподівано потрапляють за Браму часу, просто у вир Альбігойських воєн на півдні Франції! Там їм ведеться ой як нелегко! Підліткам  у середньовіччі доводиться пережити чимало небезпечних пригод,  урятувати нових друзів від інквізиції та розгадати неймовірну родинну таємницю...

8. А. Аудгільд Сульберг. Хто проти суперкрутих?


Головна героїня книжки – дванадцятилітня Анне Беа, третя у рейтингу класу, з якою ніхто не хоче дружити. Та й сама вона вважає себе потворою. Проте є у неї один друг, ще й який! Його звати Нільс, і саме завдяки його підтримці Анна Беа наважується поглянути своїм страхам у вічі та дати відсіч найгарнішій (і наймерзеннішій!) дівчинці у класі – Теї. 

Друзі організовують операцію «Тако» (це найцікавіший розділ повісті!) – обережно, спойлер! – збирають гурт і перемагають!

9. Малгожата Гутовська-Адамчик. Дівчата з 13 вулиці.


У цій книзі надзвичайно щиро і проникливо описуються проблеми чотирнадцятирічних. Перед нами постає похмура Агата, легковажна Клаудія та старанна відмінниця Зося. Ні, вони не подруги, а лише однокласниці, бо що може поєднати таких різних дівчат? Але диво таки трапляється – вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку.

Раптом Агата розуміє, що саме ця дівчина постійно їй сниться! Вона ділиться  здогадами з Клаудією та Зосею, і так у них з’являється  спільна мрія: щоби Магда прокинулася...

Ця книга зруйнує всі ваші стереотипи про «дівчаче читання». Серйозні роздуми,  приголомшливі відкриття перевернуть ваш світ догори дриґом.

10. Йоанна Ягелло. Кава з кардамоном.

Головна героїня книги – 15-річна Лінка, яка саме закінчує школу. Її життю не позаздриш – проблеми з мамою і вітчимом, потрібно доглядати молодшого братика, на носі випускні іспити, сварка з найкращою подругою та ще й хлопець, який їй подобається, перестав дзвонити…  

Якось Лінка помічає, що її мама знову стає похмурою і сумною, як після загибелі батька в автокатастрофі. Вона підозрює, що щось тут не так, і вирішує розгадати родинну таємницю. Перебуваючи в гостях у бабусі, вона знаходить дивну фотографію і дізнається…. Що в неї колись була сестра! Куди ж поділася дитина? 

Цю книгу можна сміливо назвати «підлітковим детективом», у якому, крім карколомного сюжету, ще й показані проблеми тінейджерів у звичайному житті, перші стосунки, сварки між дітьми і батьками.


Отож, купуйте в «Домі книги» цю «золоту десятку» підліткового чтива – і будьте певні, що відтепер ваші діти «відлипнуть» від гаджетів надовго. Адже реальний світ значно цікавіший за тік-токи, адже на сторінках цього ТОП-10 підліткової літератури тінейджери впізнають себе, осмислять свої проблеми і зрозуміють, що світ довкола – насправді не ворожий до них, і що все врешті-решт буде добре. 






Повернення до списку

Повідомити про неточність Закрити
Будь ласка, корректно заповніть вказане поле
Будь ласка, опишіть неточність